Het waren zes fantastische jaren, en mijn termijn als decaan eindigt hier. Tijd om onszelf de vraag te stellen: waar gaan we naar toe met EWI en waar zitten we in het spel? We beschouwen smartness & digital als onze ‘vrienden’, maar we zijn niet de enige die tot hun kring behoren. De Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) heeft digital als een centraal thema bestempeld. Dit betekent dat bijna alle Nederlandse universiteiten digitalisering omarmen om samen een wereldbekend pionier te worden in human-centric information technology.

Nederland als rolmodel van de digital society. Het VSNU rapport eindigt met de conclusie dat onze ‘dijk’ eeuwenlang symbool stond voor een (invloed)rijke delta society. Achter de veilige dijken begonnen de Nederlanders te polderen, letterlijk en figuurlijk.

De digital society moet ook veilig – of cyber secure – zijn, maar dan open in plaats van gesloten. En het moet onze privacy waarborgen, en betrokkenheid stimuleren. Een digital society met empathie. Binnen EWI hebben we alle onderdelen van dit – nog ongedefinieerde – icoon, deze digitale ‘dijk’.

We ontmoeten onze ‘vrienden’, op vele plekken, aan de goede kant van de Gartner curve. Hoewel, we vragen soms te veel van onszelf wanneer we kiezen tussen fundamentele wetenschap of een praktische applicatie. Laten we de puzzel oplossen door juist een combinatie te maken en zo connected te blijven. Daarom hebben we als faculteit ons onderzoek ondergebracht in zeven thema’s.

Ik zou EWI graag meer in een leidende rol willen zien. Zoals de architecten van de faculteit Bouwkunde met het smart city initiatief AMS. Door daar aan mee te doen hebben we ons ook op deze kaart gezet. De digitale dobbelsteen waar we mee spelen, heeft ten minste zes kanten. Onze uitdaging ligt in het focussen op de kant met de meeste impact: de kant die het dichtst bij de ‘digital society dijk’ komt.

Rob Fastenau

Decaan faculeit EWI