In deze rubriek het verhaal van twee nieuwe medewerkers van de faculteit EWI. Dit keer: PhD’er Nils van der Blij en Sujay Narayana.

Nils van der Blij

nieuwe-medewerker-nils“Als over vijf jaar twintig procent van de autobezitters een elektrische auto heeft, dan hebben we een probleem.” Daarom werkt de jonge onderzoeker Nils van der Blij (1990) onder leiding van professor Bauer aan de ‘omvorming’ van ons verouderde elektriciteit netwerk. Kort door de bocht: “We moeten van wisselstroom naar gelijkstroom.”

Er verandert op dit moment veel. Er verrijzen complete vinexwijken met zonnepanelen op het dak, en ja, de opkomst van die elektrische auto gaat heel rap. Ons huidige netwerk kan dat simpelweg niet aan. “En als het systeem dan toch moet veranderen, waarom dan niet gelijk een beter systeem”, vindt Nils. “Er zijn tegenwoordig power electronic converters die op gelijkstroom werken. Die zijn net zo eenvoudig en efficiënt als wisselstroomtransformatoren, maar kleiner en in de toekomst goedkoper. Ik ben realistisch ingesteld. Ik denk dat we pas overgaan op een nieuw netwerk als er ook echt een noodzaak voor is. En ik wil er samen met mijn groep voor zorgen dat als het moment daar is, dat alles klaar is.”

Nils werkt nu aan het modelleren van de transmissielijnen. Daarna gaat hij onderzoeken hoe het systeem stabiel blijft, en nog later hoe het systeem stabiel én optimaal kan zijn.  Het is een nieuw vakgebied voor Nils, die hiervoor aan een MOOC over windenergie werkte. “Ik wilde mezelf uitdagen.” Dit is een terugkerend ‘ding’, ook in zijn privéleven. Nils houdt namelijk van films met een bad ending, zoals Lord of War. Het zijn volgens hem juist films met een bijzonder verhaal, die je aan het denken zetten.”

In zijn vrije tijd laadt hij zichzelf graag op in de sportschool, of met een rondje hardlopen langs de Delftse grachten. Hij houdt van de stad, de oude panden, en mensen om zich heen.

 N.H.vanderBlij@tudelft.nl

 

Sujay Narayana

nieuwe-medewerker-sujaySujay Narayana is een gelukkig mens. Zijn werk is zijn hobby. “Ik werk gewoon door in het weekend. Iedereen adviseert me om eens op vakantie te gaan, maar ik werk liever. O ja, ik vergeet ook vaak te eten wanneer ik aan het werk ben. Daar ‘klagen’ mijn vrienden ook over.” Sujay is een promovendus in de embedded software groep van professor Koen Langendoen.

Hij werkt samen met Dr. Venkatesha Prasad aan embedded real-time systems die toepasbaar zijn in smart cities, -gebouwen, huizen en nano-satellieten, inclusief op zichzelf staande out-of-the-box smart applicaties. “Internet of things is eigenlijk mijn favoriete onderwerp. Ik vind het simpelweg leuk om verbindingen te leggen met de andere kant van de wereld.” Daar komt Sujay ook vandaan. Uit een stadje op zo’n 300 km – ‘vlakbij’ aldus Sujay – van Bangalore.

Hij heeft het naar zijn zin in Nederland. Eerder werkte Sujay in Duitsland, dus de cultuurschok was niet zo groot. “Ik vind het fijn dat Nederlanders zo open zijn in hun communicatie. Dat is praktisch voor een informaticus. Mijn Duitse collega’s voorspelden zelfs al dat ik me hier thuis zou gaan voelen. Ze zeiden dat ik hier aardigere mensen zou treffen, dan in Duitsland. Grappig hè?”

Sujay vindt het makkelijk om vrienden te maken in Delft. “Ik zie ze alleen niet vaak in het weekend, want ik houd niet zo van feestjes. Ik werk dan aan een van mijn vele projecten, zoals het vervolg op mijn masterthesis voor ETH Zurich. Of ik help anderen met hun project, dat doe ik graag.” De rol van promovendus bevalt de quirky Sujay prima. “PhD’ers zijn eigenlijk best abnormaal. Normale mensen gaan problemen uit de weg. PhD’ers duiken juist diep erin.”

 Sujay.Narayana@tudelft.nl

Tekst: Marieke Roggeveen

Fotografie: Marcel Krijger